Radionice

Na festivale se najčešće ide zbog – radionica. Ponajbolji Lindy učitelji dođu na jedno mjesto i trude se da vas u što manje vremena nauče što više.

U idealnom svijetu festival bi trajao tjedan dana. U prvom dijelu tjedna radionice bi bile intenzivne uz lagano isplesavanje navečer. U drugoj polovini tjedna, pravi plesnjaci bi vas preuzeli i uzeli od vas sav Lindy Hop koji imate. Na taj način najviše bi i naučili zato što bi svaki dan dolazili odmorni i puni elana na radionice.

U stvarnosti Lindy Hop festival je jedna interesantna mješavina umora i euforije. Umor počinje samim putovanjem na festival. Obično se dođe sa koferima ravno na prvu plesnu večer ili radionice ako ih je taj dan bilo. Naravno da se ostane do jutra jer se ne želi ništa propustiti. Sljedećega dana probudite se taman da nešto stavite u usta i onda već trčite na nove radionice. Nekako vas taj trening na radionicama opet podigne pa onda ručate. U ovom trenutku vjerojatno ste prešli u ritam dvokratnog spavanja, par sati pred jutro i par sati popodne. Budite se oko 10 navečer i naravno oblačite svoju najsvečaniju odjeću jer subotom se nosi fancy. Još jedna noć koja traje do jutra pa malo spavanja, nedjeljnih radionica i onda se nekako vratite kući. Tamo vas uhvati postfestivalska depresija iz koje vas djelotvorno može izvući neki novi festival ili spoznaja da ste na radionicama nešto i naučili.

Eh sad. Kako da se u takvom ritmu jedan prosječan Lindyhopper snađe i nešto nauči…

Za početak, nemojte ne doći na radionicu ako ste umorni. Čak i ako dođete pa vam se ne svidi, možete se negdje zavuči i odspavati koji sat. Kad ste već tamo, slušajte učitelje i radite ono što pokazuju, na način kako pokazuju. Stav na radionici je bitan. Bilo koja radionica i bilo koji nivo znanja uz stav da ste tamo da nešto naučite vodi do znanja. Kad na satu vježbate s partnerima, slušajte što vam i oni govore. Neki će biti u krivu, neki neće znati što bi sa sobom ili s vama, ali neki će vas naučiti ključne stvari. Kad sat završi, snimite ono što se radilo. Nakon svega ovoga probajte se naspavati. Ljudi uče i dok gledaju druge i dok spavaju. Sve što ste u jednom danu fizički izveli i vidjeli, po noći se vraća dok vaš mozak obrađuje informacije od prethodnog dana, a vaše tijelo izvodi mikropokrete. To znači da vježbate u snu.

Kad se vratite kući, pogledajte više puta ono što ste snimili i uhvatite nekoga tko je bio s vama na festivalu da to izvježbate. Onda trk na plesnjak i sve to ponovite. Kad vam materijal s radionice postane rutina, možete biti zadovoljni.