Što osim tečajeva?

Svi mi koji smo počeli nešto učiti, a svidjelo nam se, odmah smo htjeli više. Lindy Hop nije iznimka. Swing muzika također. Kako idu tečajevi, glad za znanjem raste. Svaka nova stvar u početku učenja je ogroman izvor zadovoljstva na plesnom podiju.

I onda jednog dana shvatite da neku figuru nikako ne možete dobro otplesati. Bilo da se radi o vođenju te figure ili što već, ne ide pa ne ide. Ili nešto povedete pa to ispadne traljavo i partnerica vas malo čudno pogleda ili vam je neugodno kao followerki jer on kao zna što radi, a vi eto ne osjećate što bi to trebalo biti.

Plešite više

Za početak plešite više. Jedna zgodna stvar kod Lindy Hop-a i ostalih Swing plesova je da su kretnje u njima prirodne. Istina, postoje neke osnove kretanja i praćenja ritma koje treba usvojiti, ali ostalo se svodi na to da se držite za ruke i zezate. Ok, zezate se na neki organizirani način pa te figure onda zovemo i nekim imenima, ali to su stvari kojima se ne treba opterećivati. Dajte si malo vremena, stvari bi mogle sjesti na svoje mjesto.

Razgovarajte i vježbajte

Ako se problem ne riješi ili ste jako nestrpljivi, jedan veliki korak u krivom smjeru je kad u tom trenutku krene dogovor između vas i osobe s kojom vam ta figura ne ide. Razgovor teče otprilike ovako: “E, kad plešemo figuru xy onda se ti moraš okrenuti na step-step i završiti na tripple step. OK? OK.” Nije OK. Jedna od najljepših stvari kod Lindy Hop-a je upravo to što nema takvih dogovora. Ako pričate o vašem plesu, to je super! Ali onda ne smije biti dogovora, nego trebate razumjeti što se to među vama događa kad figura ne ide i kako voditi i pratiti da sve bude dobro. Na ovaj način se jako puno nauči.

Isto je dobro pitati nekoga sa strane za mišljenje. Bio to vaš frend s tečaja ili učitelj ili neko od plesača kojeg ste sreli vani, slobodno pitajte. Dobar način da se takve stvari riješe je i da s nekim vježbate u slobodno vrijeme. Izaberite mjesto gdje ćete moći vrtiti svoju muziku i pokušavati raznorazne stvari. O tome kako i što vježbati još ćemo pisati.

Još malo poduke

Kad baš nemate vremena za jako puno plesanja ili vježbanja, a savjeti ne pomažu, možda je vrijeme za još malo poduke. Ako malo bolje razmislite, niste počeli plesati tako da ste visili po plesnjacima i učili korak po korak. Upisali ste se na tečaj zato što ste htjeli naučiti plesati u nekom razumnom vremenu i onda izaći van i plesati. Poduka je uvjek prečica kod učenja. Koristite ju ako mislite da vam treba.

U Zagrebu i Ljubljani poduke i prilike za ples ima na pretek. Ako niste nikada bili u Ljubljani, idite. Najgore što vam se može dogoditi da se dobro zabavite i upoznate nove prijatelje. Svaki tjedan se nešto nudi. Osim tečajeva, tu su plesnjaci, velike i male radionice, festivali, kojekakve vježbaonice i privatna poduka. Birajte ono što vam najbolje odgovara i što god to bilo – plešite više!