Floorcraft

Floorcraft ili vještina kretanja po plesnom podiju. Ovo je važno za sve plesače koj plešu vani, bez obzira za na nivo znanja.

Vaše tijelo zauzima određeni prostor. Ruke i noge taj prostor veselo proširuju dok plešete. Tu je i vaš partner. Kad se sve zbroji, vi ste jedna dvoglava neman koja naizgled vrlo nepredvidivo zauzima prostor. Ali, ima i tu nekih pravila.

Sposobnost da vidimo i osjetimo što se događa na plesnom podiju oko nas i da plešemo tako da ne udarimo nekoga zove se floorcraft.

Evo nekoliko načina da razvijete vlastitu vještinu kretanja po plesnom podiju.

Gledajte oko sebe

Jednostavno, zar ne. To vrijedi za oboje! Ako si ona, onda gledaj oko sebe, gledaj iza njega i gledaj tamo gdje će završiti tvoj swing-out. To su sve mjesta gdje se mogu dogoditi sudari i udarci. Ako vidiš ili osjetiš da nešto ne valja, upozori partnera. Čak i promjena napetosti u rukama je dovoljno upozorenje da nešto nije u redu, jer, dok plešete, kroz ruke ide najviše informacija. Ako vidite da stvari izmiču kontroli, stanite.

Za njega je situacija malo lakša zato što on vodi i može utjecati na generalni smjer kretanja i na to gdje će se partnerica kretati. Samim time je i odgovornost veća. Zato gledaj gdje ima mjesta na podiju. Gledaj iza nje, ali budi svjestan i onoga što se događa iza tebe.

Nađite si mjesta

To je zajednička odluka plesnog para na početku pjesme, ali je skoro isključiva odgovornost za njega kad muzika svira. Kad počinje pjesma pogledajte gdje je najviše mjesta i plešite tamo. Kad je malo parova na podiju i vidiš da možeš svoju partnericu voditi puno u prostor, čini to tako da se u nikoga ne zaletite. Kad je gužva onda se držite mjesta koje ste odabrali i nemojte ga nepredvidljivo promjeniti. Dobro mjesto može biti i u sredini podija i uza zid, samo ćete svoj ples morati malo prilagoditi tome gdje se nalazite. Uvijek možete računati da je neki prostor od dva metra puta metar vaš, ali oprezno. Stvari se na plesnom podiju brzo mijenjaju.

Odabir figura

Na podiju gdje je gužva, radije birajte one figure gdje kružite jedan oko drugoga i zatvoreno držanje ili bar budite blizu jedan drugoga. Tim više ako plešete negdje na sredini podija. Jedna od stvari koja je utjecala na razvoj Balboe je i gužva. U nekim dvoranama je jednostavno bilo zabranjeno odvajanje u plesu. Ako plešete uza zid, mogli bi imati mjesta za swing out ili send out, ali ga vjerojatno nećete imati za promenadu. Prilagodite se situaciji.

Budite svjesni sebe

Tu ne mislim duhovno nego prostorno. Jasno je da do udaraca ili sudara dolazi kad plešete i želite svojom nogom, rukom, glavom ili tijelom zauzeti neko mjesto na plesnom podiju koje je već zauzeo netko drugi. To mjesto čak ne mora biti zauzeto kad ste krenuli prema njemu, ali se sve u pola sekunde može promjeniti.

Za početak držite noge pod sobom. To nije samo način da bolje plešete, nego i način da nikoga ne udarite. Opasni su rock back i recimo sredina swingouta kad noge znaju poletiti u nazad. Kojekakvi kickovi su kategorija za sebe. Njih ćete rijetko držati pod sobom zato na njih posebno pazite.

Ruke i laktovi. Ako je gužva držite i njih uza sebe. Posebno je lakat opasan, kako za vašeg partnera tako i za druge.

Glava. Ako usporedite svoju glavu s lubenicom od pet kila,  nećete puno pogriješiti. A ako zamislite što se dogodi s dvije lubenice koje se sudare na kraju swing outa i onda se sjetite svoje glave i nečije tuđe, sve je jasno. Nemojte zabacivati glavu u nazad dok plešete. U rijetkim trenutcima romantike na Lindy Hop podiju kad vas partner vodi u neki dip, ajde, možete, ali ipak prvo malo pogledajte.

Držanje tijela. Iako zadnje, možda najbitnije da sačuva vas i one oko vas. Pravilno držanje znači da ste u dobroj ravnoteži, da su vaše noge u glavnom pod vama, da ruke kontrolirano pomičete čak i kad ih koristite da bi održavali ravnotežu, da vam glava nije niti zabačena niti nagnuta prema naprijed. Kod pravilnog držanja će vam također stražnjica biti najistureniji dio tijela kad se krećete prema nazad. A to je jako zgodno, jer je to ujedno i onaj dio tijela kojim nikoga nećete ozlijediti čak i ako ga malo jače udarite.

I na kraju

Koliko god pazili, sudar ili udarac će se dogoditi. Kad se dogodi, odmah se ispričajte osobi koju ste udarili. Ako vidite da se radi o ozljedi, ponudite pomoć i ostanite s tom osobom sve dok treba.

Koji puta je tolika gužva na podiju da se ne može plesati bez toga da udarate o ljude. Tada malo odmorite.