Gdje na ples?

Upisali ste tečaj. Već dva mjeseca skupljate hrabrost da odete negdje plesati. Prokužili ste gdje se ekipa dogovara na fejsu za plesnjake. I, i?! Gdje na ples? Odgovor je – svugdje!

Plešite gdje god možete. U kafićima, na cesti, u klubovima na neku drugu muziku, na plesnjacima koji su posebno organizirani za Swing plesove. Isto tako plešite sa svima. Posebno s ljudima koje ne poznajete ili onima za koje znate da su učili u nekoj drugoj školi. Ali hajde jedno pojedno…

Ples na otvorenom

Super! Muzika svira, a vama se pleše. Pa plešite onda. Bez brige, kad plešete na ulici to svi vole i često nagrade aplauzom. Ples na otvorenom za razliku od plesa u zatvorenom je sada u ljetno vrijeme najbolji način da ne zakuhate. Naravno, ako plešete navečer.

Ples u Jazz baru

Ako u nekom lokalu svira Jazz, a vama se opet pleše. Plešite i tamo. Samo, budite sigurni da nikome ne smetate. Nađite si mjesta. Pitajte konobare za dopuštenje ako niste sigurni. Isto tako nemojte pretjerivati. Malo zaplešite pa odmorite. Prilagodite se situaciji.

Jazz bar obično znači da tu ljudi dolaze da bi muziku slušali. Isto tako Jazz je kod nas često moderan i nije baš najprikladniji za plesanje. Ali nemojte da vas to obeshrabri. Plesanje je kultura koja se vraća. Sigurno ćete mnoge inspirirati da i sami naprave pokoji plesni korak.

Ples na Rockabilly svirci

Go for it! Ekipa koja dolazi na ovakve svirke voli plesati. I solo i u paru. Ako ste možda došli s Lindy Hop tečaja, a tamo ekipa pleše nešto drugo, tim bolje. Pitajte nekoga za ples i uživajte. Muzika koju ćete na takvim mjestima čuti često nije swing muzika, ali definitivno zove na ples.

Ples na swing plesnjaku

E tu ste došli na svoje. Muzika svira samo za vas. Ovakve plesnjake obično organiziraju plesne škole u vašem gradu koje podučavaju Swing plesove. Svatko ima favorita kad se radi o plesnjaku, ali bilo bi lijepo kad bi povremeno posjetili sve plesnjake. Da ne ulazim puno u detalje, više plesanja vodi do više prijatelja što opet vodi do više plesanja i tako u krug.

I za kraj

Gdje god plesali potrošite nešto malo novaca. Kupite si piće ili dva. Sva mjesta gdje plešemo žive od prodaje pića. Lijepo je kad na njihovu dobru namjeru da nas ugoste, odgovorite na prikladan način i potrošite nešto. Gosti jazz barova u New York-u 30tih, nazivali su se patrons (pokrovitelji), a to nije bilo bez razloga.

Popularna mjesta

Plesnjaci
Buena Vista, Savska 120 – svaki četvrtak; objava Back to Swing
Hostel Caffe time, Schlosserove stube 2 – svaki utorak; objava Jump’n’swing
Vinyl, Bogovićeva – svake druge nedjelje; objava Back to swing
Rhino’s, Savska 5 – po objavi
TomTom, Britanski trg – po objavi
Kava Tava (na otvorenom), Britanski trg – po objavi
Gradska kavana Johann Franck, Trg bana J. J. – po objavi
Ritam grada, Trg bana J. J. – po objavi
Pivana, Ilica – po objavi

Mjesta gdje ima muzike za ples
Bikers beer factory, Savska 150 – prati bendove
Vintage industrial bar, Savska 160 – prati bendove
Kavez, Savska 160 – objava Back to Swing