Ljetna pauza

Lindy Hop tradicionalno prati ljetna stanka. Čak se i čuveni Savoy balroom zatvarao preko ljeta jer je jednostavno bilo prevruće za ples. Ljudi su i tada koristili svaku priliku da se rashlade u vrućem gradu ili negdje drugdje.

Ono što svaki friški lindyhopper primijeti je da nakon dugog toplog ljeta oni triplstepovi više nisu tako dobri kao na proljeće. O ostalom da i ne govorimo.

To nije nikakav razlog za brigu. Ples spada u kompleksne vještine u čijem savladavanju sudjeluje cijelo naše tijelo. Dobar dio je u glavi. Pamtimo kombinacije i figure. Aktivno slušamo muziku dok plešemo i s vremenom nam se popravlja muzikalnost. Drugi dio otpada na mišićno pamćenje. Možda to malo pojednostavljeno shvaćamo, ali dobar dio poznavanja neke fizičke vještine je i ono čime ne upravlja naša svijest, nego ono što tijelo usvaja samim ponavljanjem nekog pokreta i čime kasnije naš živčani sustav upravlja bez našeg direktnog utjecaja. Ovaj kompleksni sustav pamćenja ovisi o ponavljanju. Drugim riječima, ako ne ponavljamo sve te pokrete, zaboraviti ćemo ih. Zato se na kraju ljeta znamo kvalitetno izležavati, plivati, mazati kremom protiv sunca, jesti lubenicu i breskve, ali nam plesanje malo teže ide. Osim ako –  ne plešemo i preko ljeta!

Da se razumijemo. Ovo nije neki poziv na ljetno plesanje, niti govori suprotno od toga. Ovo je samo jedan mali prikaz stvari onakvih kakve jesu.

Plešem po ljeti

U slučaju da se odlučite održati plesnu formu preko ljeta na izbor su vam razne prilike za ples. Od već spomenutih u Gdje na ples? do raznoraznih radionica i festivala kako u Zagrebu tako i diljem Europe, od kojih je najpoznatiji Herrang u Švedskoj.

Plesanje po ljeti je odlična prilika da se godišnji odmor provedete na neki novi način i da upoznate mnoštvo ljudi. Isto tako, ljetni plesni kampovi su opušteni, a zbog lijepog vremena popratni sadržaji puno dostupniji.

Dobre strane su svakako druženje i plesanje. Nema tu ništa loše zapravo, ako vam ne smeta da sve slobodne dane potrošite na ples.

Ne plešem po ljeti

Pauza! Promjena godišnje rutine za 100%. Tu ste vjerojatno stručnjaci i to s pravom. Treba čovjeku da s vremena na vrijeme uzme neki odmor o svega.

Ni plesanje nije iznimka. Sve čega ima previše na kraju dosadi. Ako ste zavoljeli ples, ljeto ispunjeno nekim drugim aktivnostima će samo učiniti da ga se zaželite na jesen. Možda vas malo obeshrabri što se neke stvari zaboravili, ali ne bi trebalo. Bez obzira koliko dugo plešete, sjetite se da je ples jednako užitak, kao i cjeloživotno učenje.

Kad god plešete, plešite iskreno i sa srcem, a tako radite i ostalo. Neće vam biti žao, plesali na kraju ili ne.