Swing ne postoji?

Sad se sigurno pitate što to znači… pa Swing kao ples stvarno ne postoji. Nema niti jedan ples koji se zove samo Swing. Kad vas prijatelji pitaju što vi to plešete, odgovor najčešće i je “swing”, ali i sami znate da to nije istina. Ipak, njima je tako lakše pa nek im bude…

S druge strane Swing kao muzika ne samo da postoji nego se cijelo vremensko razdoblje između 1935. i 1946. zvalo Swing era. (link) To ne znači da prije i poslije Swing ere nije bilo Swing muzike. Bilo je, jer Swing kao ime za muziku dolazi od engleskog glagola to swing koji primjenjen na muziku opisuje način izvođenja muzike. Swing se može primjeniti na skoro svaku muziku. Tako imamo i reggae muziku koja swinga. (link)

Da malo pojmove dovedemo u red.

Swing je način izvođenja muzike. Prvi put se kao pojam javlja uz Jazz muziku izvođenu u 30im godinama 20. stoljeća.

Swing je naziv za muziku koja se stvarala i izvodila za vrijeme Swing ere između 1935. i 1946. godine. Swing se poistovjećuje sa Big band zvukom tj. muzikom koju su izvodili veliki Jazz orkestri toga vremena. Big band muzika se stvarala i izvodila i kasnije i to je također Swing muzika. Neki orkestar iz bez obzira na period se može zvati Swing orkestar, ali ako ne swinga, onda usprkos svemu ostalom to nije Swing orkestar, niti je muzika koju svira Swing.

Swing može u širem smislu također naziv za Jazz muziku koja swinga, ali to baš nije pravilno. Ako uzmemo kao primjer Hard bop Jazz, ta muzika swinga tj. muzičari swingaju, ali to definitivno nije Swing muzika u užem smislu.

Ima toga još o “swingu”, ali bolje da se informirate kod našega uvaženog kolege Janakisa

Što je to swing kad govorimo o muzici?

Kao kod Zen filozofije koja koristi koane da bi dala značenje koje je teško riječima definirati, tako je i sa swingom. Zato evo par citata:

“Swing is an adjective or a verb, not a noun. All jazz musicians should swing. There is no such thing as a swing band in music.” – Artie Shaw

“They said Bird played bebop, but Bird could still swing. I’ve heard a lot of guys play bebop, but they wasn’t swinging.” – Jay McShann

“Man, if you have to ask what it is, you’ll never know.” – Louis Armstrong

“You can’t explain jazz to anyone without losing the experience because it’s feeling, not words.”- Bill Evans

“I just think swing is a matter of some good things put together that you can really pat your foot by. I can’t define it beyond that.”
— Count Basie

Swing, muzičari često opisuju kao “osjećaj” koji prati jazz muziku. Taj osjećaj ima veze s intervalima između nota. Jazz muzičari su primjetili da muzika bolje zvuči ako se igraju s tim intervalima i načinom kako naglašavaju note. Swing muzika uz koju se pleše ima 4/4 mjeru, znači četiri četvrtinke u jednom taktu. Te četiri četvrtinke su naših 1,2,3 i 4. Dva takta i imamo našu standardnu osmicu.

Vi koji slušate muziku koja swinga i plešete Lindy Hop, već imate razvijen osjećaj za swing u muzici. Sljedeći put obratite pažnju. Ima muzike koja vas “ukopa” na 2,4,6 i 8, a ima muzike kad se sve nekako ljulja i drži vas kao da lagano odskakujete na nekom madracu. To je vjerojatno swing. Evo jedne pjesme u kojoj se javlja i jedno i drugo. Napišite u komentar gdje je swing.

Na kraju s olakšanjem možemo zaključiti da swing ipak postoji. Samo nije baš lako uhvatljiv. Možda ćete jednog dana moći reći i Lindy Hop, a da ne morate objašnjavati o čemu se radi. Do tada će i swing poslužiti.